sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Foccaccia, tsatsiki ja tapenade

Otsikko huvittaa näennäisellä hienoudellaan: sattumaista leipää, kurkku-jogurttiseosta ja oliivitahnaa, mutta kas, miten vaikeilta ja hienostuneilta ne saakaan kuulostamaan alkuperäiskielillään! Nämä herkut sopisivat vaikka illanistujaisiin helppoutensa ja makunsa puolesta. Meillä erilaisia leivän päälle sopivia levitteitä aletaan varmaan tehdä useamminkin mikäli työkiireet sallivat, on niissä niin iso ero verrattuna joihinkin kaupan tuorejuustoihin ja muihin vastaaviin. Aidot raaka-aineet esimerkiksi.



Tein foccaccian kahteen piirasvuokaan leivinpaperin ollessa loppu, mutta ohjeen annos on yhden pellillisen kokoinen.

Foccaccia:
3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
5-6  dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1 tl hunajaa
15 oliivia
1 tomaatti pilkottuna (lohkot kahtia)
1/3 purkkia salaattijuustoa

Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja lisää siihen suola, hunaja ja hiiva. Hiivan liuettua lisää joukkoon jauhot ja lopuksi öljy. Vaivaa taikinaksi ja tasoittele pellille. Annan kohota puolisen tuntia. Painele päälle tomaatinpaloja, oliiveja ja juustokuutioita. Voitele oliiviöljyllä ja ripottele vielä hiukan ruususuolaa pinnalle. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia.

Tsatsiki:
2 prk Bulgarian jogurttia
1/2 kurkkua
3-4 valkosipulinkynttä
2 tl kuivattua tilliä
ripaus sitruunapippuria
ripaus valkopippuria

Valuta jogurtti suodatinpussissa. Raasta kurkku ja purista valkosipulinkynnet. Painele kurkusta ylimääräiset nesteet pois siivilää apuna käyttäen ja sekoita sitten kaikki ainekset keskenään. Anna maustua ennen syöntiä ainakin tunti, mieluummin enemmän.

Tapenade:
2 prk oliiveja
2 tl kapriksia
2 puristettua valkosipulinkynttä
1/2 tl mustapippuria
0,5 dl oliiviöljyä

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Jos massa ei ota syntyäkseen, lisää tarpeen mukaan oliiviöljyä joukkoon.



Mokoma Blogger venkoilee rivivälien kanssa, äähh... korjaan mahdolliset hyppelyt myöhemmin.

2 kommenttia:

  1. Näyttää aivan liian hyvältä! Tälläsiä mäkin voisin leipoa.

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kokeilla ainakin noita tahnoja, foccacciakin oli hyvää mutta maistuisivat nuo tahnat varmasti esimerkiksi dippikastikkeinakin.

    VastaaPoista