Kaunis kuva äitini leivontakirjassa (ohje nimeltä Mehevä juustotorttu teoksessa Kotileipun neljä vuodenaikaa, kirj. Joutjärvi) houkutti kokeilemaan tätä ohjetta. Alla teoksen ohje hiukkasen muunneltuna, jollaisena sen itse toteutin. Herkusta tuli samana päivänä syötynä hieman mitäänsanomaton fiilis, mutta perheen nirsoin jäsen kehui tuotosta seuraavana aamuna oikeinkin maukkaaksi - siispä tämä kannattanee tehdä maustumaan päivää ennen tarjoilua. Torttu sopii aikuiseen makuun, lapset tuskin tästä pitävät.
Pohja:
4 dl piparkakkuja murustettuna
80 margariinia
Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
125 g homejuustoa
1/4 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 dl päärynöiden lientä
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
Päälle:
2 tlk säilykepäärynöitä
1 dl päärynälientä
6 liivatelehteä
Säilykekirsikoita tms. koristeluun sopivaa
1. Sekoita pehmeä margariini piaparkakkumuruihin ja painele seos irtopohjavuoan pohjalle (alle kannattaa laittaa leivinpaperia). Laita pohja jäähtymään jääkaappiin.
2. Sekoita tuorejuusto ja homejuusto keskemään (suosittelen käyttämään sähkövatkainta). Lisää seokseen mausteet ja 1/2 dl päärynöiden lientä. Liota liivatelehdet viileässä ja sulata ne sitten kuumaan päärynämehutilkkaan, jonka kaadat aavistuksen jäähtyneenä seokseen. Lisää viimeiseksi vaahdotettu kerma, sekoita hyvin ja kaada jähmettymään piirakkapohjan päälle.
3. Valuta päärynät ja soseuta ne. Liota liivatteet, sulata ne kiehuvaan mehutilkkaan ja lisää mehu sitten päärynäsoseeseen. Kaada seos hyytyneen juustotäytteen päälle ja anna hyytyä viileässä mieluiten seuraavaan päivään. Koristele esimerkiksi säilykekirsikoilla.
Pahoitteluni iltahämärässä otetun kuvan laadusta. Vaan kun täällä pohjoisessa ei tällä hetkellä juuri muuta olekaan kuin hämärää, niin minkäs teet... Jälleen yksi hyvä syy odottaa kevättä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti