sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Lohimöttöset


Vilkkilässä on alettu terveellisiksi -ainakin yhden opin mukaan. Tämän blogin kohtalo on siis jokseenkin auki, kuten arvannette. Alla kuitenkin yksi, varmasti jokaisen suuhun maistuva ohje, jonka mukaan tein itselleni eväsherkkuja. Lisättäköön, ettei Vilkkilän väki ole alkanut karppaamaan, vaikka allaoleva ohje sopii hyvin vhh-dieettiä noudattaville ja siitä eri versioita karppifoorumeilla liikkuukin:

Lohimöttöset:
6 kananmunaa
n. 100 g juustoraastetta
100-150 g kylmäsavulohta
1/2 punainen paprika
1/2 vihreä paprika
n. 1 dl kermaa tms.
ripaus sitruunapippuria
tilliä

Sekoita munien rakenne rikki. Heitä joukkoon paloiteltu lohi ja paprikat sekä juustoraaste. Lisää kerma, hätätilanteessa maitokin käy. Mausta sitruunapippurilla ja tillillä, suola möttösiin tulee juustosta ja lohesta. Jaa seos silikoniin muffinsivuokiin ja paista 175-200 asteessa kunnes möttösiin tulee väriä (kestää uunista riippuen ehkä kauankin, itse paistoin 175 asteessa puolisen tuntia.)

torstai 14. heinäkuuta 2011

Kinkku-pinaattipiiras




Nimen lisäksi tästä piiraasta ei sitten juuri olekaan sanottavaa. Ruokaisaa oli, ja hyvää myös. Pohjana oli kaupan voitaikina, täytteinä ainakin kinkkua, pinaattia ja paprikaa, hyydyttämässä muistaakseni kuusi kananmunaa eikä lainkaan ruokakermaa tms. Enempää en muista, sillä piiraan kuva ehti olla kamerassa aika pitkään ennen blogiin siirtoa, sorry.

sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Kesäinen kukkakakku


Tämän kakun vein mennessäni juhannusjuhliin, ja valinta (ja vaivannäkö) todella kannatti! Kesäinen ulkonäkö, herkullisen mansikkainen maku ja hauska " pystyrakenne" keräsivät kakulle runsaasti kiitollisia syöjiä. Ohjetta en ihan tarkkaan muista, mutta pääpiirteissään kakku rakentui näin:

Perusta:

Tee kaksi kääretorttupohjaa. Soseuta reilusti tuoreita mansikoita, lisää joukkoon jämäkkää mansikkahilloa ja tarpeen mukaan myös liivatelehti tai pari. Levitä seos jähtyneille kääretorttupohjille. Vatkaa purkki kuohukermaa, sekoita siihen rasia maustamatonta tuorejuustoa ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä mansikkaseoksen päälle ja kääri tortut. Laita ne tiiviisti paketoituina muotoutumaan jääkaappiin hetkeksi. Leikkaa sitten tortut kolmeen osaan (yht. kuusi tasamittaista pätkää) ja aseta ne kukan muotoon pystyasentoon tarjoilualustalle.

Päällinen:
Vatkaa purkki Flora Vispiä ja sekoita siihen purkki rahkaa. Mausta sokerilla. Rouhi muutama rivi valkoista suklaata ja paloittele jokunen mansikka ja viipaloi kiivi. Levitä kerma-rahkaseos kakun pinnalle, koristele mansikoilla, kiiviviipaleilla ja suklaalla.

perjantai 8. heinäkuuta 2011

Keventäjän kinkkukakku

Tehtävänä kakku työmatkalta palaavalle miehelle, aikaa puoli tuntia ja kauppareissulla osatamatta jäi iso osa aineksista. Huoh. Vaan näistä lähtökohdista syntyi kuitenkin aivan kelpo voileipäkakku, ohje alla. Kakku on varsin kevyt, joten ihan "täysrasvaisen" voileipäkakun makua siihen ei tietenkään saa, mutta suosittelen kokeilemaan siitä huolimatta. Näemmä voileipäkakku voi olla sekä kevyttä että herkullista. Huomaa, että ohje on pieneen reunavuokaan, tuplaa määrät normaalikokoista vuokaa varten.





Pohja:
5 viipaletta jälkiuunileipää
0,5 dl maitoa

Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja asettele ne tiiviiksi kerrokseksi irtopohjavuoan pohjalle. Kostuta maidolla, laita päälle paino ja siirrä jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Täyte:
250 g rahkaa (Ehrmann)
50 g pippurituorejuustoa
100 g raejuustoa
4 rkl (kevyt)majoneesia
100 g saunapalvikinkkua
reilu 1/2 punainen paprika
2 liivatelehteä
2 cm pala purjoa
5 viinirypälettä
2 ohutta kinkkusiivua (leikkele)

Laita liivatteet kylmään veteen. Sekoita rahka, raejuusto ja tuorejuusto keskenään. Paloittele paprika ja kinkku ja lisää ne rahkaseokseen, mutta jätä hieman paprikaa syrjään koristelua varten. Kiehauta tilkka vettä, liuota liivatelehdet siihen ja kaada nauhana muun täytteen joukkoon. Laita täyte leipäpohjan päälle ja siirrä hyytymään jääkaappiin. Pieni kakku hyytyi nopeasti, isoon varaisin mieluummin koko päivän - ehtiipä kakku sitten maustuakin kunnolla. Koristele purjolla, viinirypäleillä, paprikalla ja kinkulla.

tiistai 28. kesäkuuta 2011

Pähkinäinen raakasuklaa


Tunnustan olevani markkinoinnin uhri. Helsingin-reissullani pistäydyin Ruohonjuuressa, ja asiaankuuluvasti poistuin sieltä lompakko tyhjänä mutta Hyvän Ihmisen Hymy kasvoillani. Mukaan lähti monenmoista, mutta kokeilunhalusta nappasin kaiken tarpeellisen joukkoon myös raakasuklaan tekoon tarvittavat ainekset. Yksi erä ehti epäonnistua (liian vähän kaakaojauhetta ja muita "kuivia" aineita), mutta tästä tuli jo aivan kelpo syötävää. Vaivaa tämän teko kyllä vaati, sillä hunaja ei ollut sulaa rasvojen joukkoon sitten millään. Lopulta päädyin jähmettämään sekoitusta kattilassa vähän väliä hämmentäen niin, että hunaja sekoittui tasaisesti. Huh sentään. En tiedä teenkö toiste.

Käyttämieni ainesten tarkkoja määriä en mitannut, mutta näistä aloittelijan suklaa koostui:

raaka kaakaovoi
kylmäpuristettu kookosöljy
raakakaakaojauhe
murskattu kaakaopapu (cocoa nibs)
hunaja
pähkinärouhe
hasselpähkinät

Sulata rasvat (vältä kuumennusta) ja lisää joukkoon hunaja ja kuivat aineet. Kuivia aineita saa olla reilusti, muuten koostumus ja maku jäävät öljyisiksi. Jähmetä suklaamassaa välillä sekoitellen, ja levitä se sitten vuokaan (minulla irtopohjavuoka) ohueksi levyksi. Laita jäähtymään jääkaappiin tai pakasteeseen, ja leikkaa levy sitten paloiksi. Säilytä suklaa kylmässä.

perjantai 24. kesäkuuta 2011

Helppo feta-parsakaalipiirakka


Tämä piiras toimi lounaana eräänä päivänä, jolloin oli minun vuoroni keksiä talouteemme syötävää. Todella hyvää ja helppoa! Ohje on Pippurimyllyn, enkä tehnyt siihen muita muutoksia kuin jauhojen vaihtamisen rouheisemmaksi. Tässä alkuperäinen ohje:

Pohja:

100 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä

Täyte:
300 g parsakaalia (pakaste)
200 g fetajuustoa
3 dl maitoa tai kermaa
3 munaa
suolaa, mustapippuria, basilikaa, timjamia

Nypi jauhot ja rasva sekaisin. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaa haarukalla ja esikypsennä 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

Sulata ja valuta pakasteparsakaali hyvin. Levitä parsakaalinnuput ja fetakuutiot piirakkapohjan päälle. Sekoita keskenään munat, maito sekä mausteet. Kaada muna-maitoseos piirakan päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Rapeat ananasmuffinsit


Näiden ananasmuffinsien ohjeen idea on napattu mukaan jonkun linkittämänä Tasty Cake-blogista, johon ohje taas oli lainattu Emerald Citystä ja niin edelleen. Ajattelin, ettei noin lainattu ohje voi olla huono, ja päätin kokeilla munattomien muffinsien tekoa. Sorvasin ohjeesta ananasmuffinsit ja tein päälle rapsakan kaurapinnan. Rapean kaurainen kuorrute ei toki jätä ulkonäössä taakseen yhtäkään kauniisti kuorrutettua kuppikakkua, mutta maistui mainiolta ja on helppotekoinen. Kannattaa kokeilla!

Ohje (12 isoa muffinsia):

2dl    sokeria
1tl     leivinjauhetta
0,5tl  soodaa
1tl     vaniljasokeria
1 dl ananasmehua
1 prk ananaspaloja
1dl    ruokakermaa
1dl    öljyä

Kuorrute:
1 dl kaura- tms hiutaleita
25 g voita tai margariinia
0,5-1 dl sokeria

Sekoita taikinan kuivat ainekset keskenään. Lisää ananaspalat, rasva ja nesteet. Lusikoi taikina muffinsivuokiin. Sulata voi tai margariini, lisää siihen kaurahiutaleet ja sokeri ja sekoita. Ripottele kuorrutetta muffinsien päälle. Sulata voi ja lisää siihen sokeri ja kaurahiutaleet samalla sekoittaen. Lisää muffinsien päälle ja paista 175 -asteessa 20-25 min.