keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Suklaacookiet - terveysteko?


Tämä, samoin kuin edellinen postaus, tulevat ajastetusti keskellä intensiivistä työviikkoa,  jolloin en itse jouda bloggaamaan enkä varsinkaan leipomaan. Tiedä sitten onko tämä huono vai hyvä juttu, mutta itse ilahdun enemmän siitä että bloggauksia tulee usein, jos vaihtoehtona on usean asian / ohjeen / minkä vain julkaiseminen yhtäaikaisesti.

Ja miten tämä aloitus liittyy tämänkertaiseen tuotokseeni? Siten, että jouduin tyhjentämään jääkaappiani tämän työpuristuksen edellä, ja päätin tehdä pannaria. Noh, uuniahan ei yhden asian vuoksi lämmitetä, joten päätin samoin tein leipoa jotain nopeaa ja hyvää. Cookiet pääsivät työn alle siksi, että osa perheestäni viettää aika ajoin viikonloppuja mökillämme rakennustouhuissa, ja silloin kahvia ja kaupan keksejä kuluu.

Ja vilkaisepas joskus niitä kaupan keksien ainesosalistoja. Esimerkkinä tässä Jaffa-täytekeksit: glukoosisiirappi, sokeri, kosteudensäilyttäjä (glyseroli), happamuudensäätöaineet (E 330, E 331, E 337), hyytelöimisaine (pektiini), appelsiinitiiviste 0,3 %, aromi, väri (beta-karoteeni), tumma suklaa 17 % (sokeri, kaakaomassa, kaakaovoi, kasvirasva, maitorasva, rasvaton maitojauhe, emulgointiaine (soijalesitiini), aromi (vanilliini), vehnäjauho, sokeri, kananmuna, glukoosi, kasviöljy, glukoosisiirappi, kosteudensäilyttäjä (glyseroli), nostatusaineet (E 500, E 503, E 450), emulgointiaineet (E 471, E 475), suola.

Jos kahvileipää siis menee, niin itse leipominenhan on tässä e-viidakossa suoranainen terveysteko, eikö? Siispä tämänkertaiseen ohjeeseen, joka on Valion sivuilta. Tein ohjeeseen pieniä muutoksia, alla siis oma versioni.

Taikina:
125 g rasvaa

1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
110 g taloussuklaata
1,5 dl manteleita rouhittuna


Vaahdota rasva ja sokerit. Lisää munat yksitellen ja välillä vatkaten. Lisää kuiva-aineseos. Hienonna suklaa ja mantelit karkeaksi rouheeksi. Lisää rouhe taikinaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Nostele taikina lusikalla nokareina uunipellille leivinpaperille (jätä hiukan leviämistilaa pikkuleipien ympärille). Kypsennä 175 asteessa uunin keski/yläosassa n. 15-18 min tai kunnes kypsiä. Jäähdytä. Ohjeesta tulee 18 isoa cookieta tai tuplamäärä pienempiä pikkuleipiä.

3 kommenttia:

  1. Terveysteko ilmiselvästi ja kaiken lisäksi suklainen !

    Terv.: www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista
  2. Huh, olipa siinä eetä ja vaikka mitä muuta!
    Eli todennäköisesti säästät läheistesi sisuskaluja noilla kekseillä, jää sitten kaupankeksien myrkyt hyllylle!
    Muutenkin herkullinen ohje! :)

    Mukavaa viikon jatkoa
    toivottelee Sumi

    VastaaPoista
  3. Jep, terveellisyyden vuoksihan minä näitä vain teen ;)

    VastaaPoista