sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Kinuski-puolukkaleivokset

Oma äitini oli reissussa äitienpäivänä, mutta eihän näin hyvää tekosyytä leipomiselle voinut jättää käyttämättä. Päädyin sitten tekemään pikaiset kääretorttuleivonnaiset isovanhemmilleni vietäväksi. Käyttämäni pelti oli hieman omaani suurempi, joten tein peruskääriksen puolitoistakertaisena. Yleistoiveena mummoillani on se, etteivät leivonnaiset ole ihan supermakeita ja keveydestäkin saa plussaa, ja tämä näkyy sekä täytteessä (mm. kevennys rahkalla) että kuorrutteessa (en päällystänyt koko leivonnaisia). Kinuski puolestaan jähmettyy suhteellisen nopeasti, ja mikäli syöjä haluaa vältellä ylimääräistä makeutta niin se myös irtoaa kokonaisena nätisti vaikka lautasen reunalle.

Pohja:
6 munaa
2,25 dl sokeria
1,5 dl jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri.  Lisää kuivat aineet ja sekoita. Paista 225 asteessa 7-10 min. Kumoa paistamisen jälkeen sokeroidulle leivinpaperille jäähtymään.

Täyte:
1 prk Flora Vispiä
250g rahkaa (Ehrmann)
100g maustamatonta tuorejuustoa (Pirkka, kevyt)
2 liivatelehteä
1 dl itsetehtyä puolukkahilloa
Maun mukaan sokeria ja vaniljasokeria (tarvittava määrä vaihtelee mm. hillon makeudesta riippuen).

Vaahdota Flora vispi ja lisää siihen rahka, tuorejuusto ja sokeri. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä ja sulata ne sitten tilkkaan kiehuvaa vettä. Lisää liivatteet kermaseokseen ja laita hetkeksi kylmään ennen täyttämistä.

Itse laitoin puolikkaan tortusta täyttämisen jälkeen pakasteeseen. Tällä kinuskimäärällä kuorrutin siis vain yhdeksän palaa, en koko torttua.

Kuorrute:
2dl kuohukermaa
0,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
0,25 dl siirappia
(1rkl voita, 1 tl vanilliinisokeria)

Sekoita kaikki aineet kattilassa ja keitä kunnes kinuski sakenee. Minulla tähän meni puolisen tuntia, mutta joissakin ohjeissa kinuskin keittoajaksi annetaan vain 10 minuuttia. Riippunee siis liedestä ja kattilasta miten kauan sakeneminen kestää. Lopuksi lisäsin aavistuksen voita ja vanilliinisokeria kiiltoa ja makua antamaan, mutta nämä eivät ole välttämättömiä.

Koristelu:
Puolukoita
0,5 prk Flora Vispiä





1 kommentti: