torstai 17. marraskuuta 2011

Hyydytetty kinkkukakku



Olen ihastunut näihin hyydytettyihin voileipäkakkuihin niiden helppouden ja nopeuden vuoksi. Tässä jälleen yksi, johon testasin tällä kertaa Valion uutta Yrtit -rahkaa. Idea on matkan varrella kehitetty, ja toteutettu pikkuiseen 15 cm:n rengasvuokaan (tuplaa ainesten  määrät isompaan, niin saat kakkuun myös hieman enemmän korkeutta).

Pohja:
3-4 viipaletta tummaa leipää (esim. Real)
1 dl kasvislientä

Täyte:
2 liivatelehteä
2 rkl kasvislientä
1 prk Yrtit-rahkaa
150 g savukinkkukuutioita
4 pientä maustekurkkua kuutioina
1/2 keltainen paprika kuutioina
1 rkl silputtua uoretta persiljaa tai basilikaa
2 dl kuohukermaa

Koristeluun:
tomaatti
kinkkuviipaleita
persiljaa /basilikaa

1. Leikkaa leivästä reunat pois ja settele se vuoan pohjalle. Kostuta kasvisliemellä.
2. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5–10 minuuttia. Vaahdota kerma ja sekoita siihen rahka.
3. Lisää seokseen kinkku-, kurkku- ja paprikakuutiot sekä yrttisilppu.
4. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan kasvisliemitilkkaan. Kaada neste muun täytteen joukkoon ja sekoita. Kaada täyte pohjan päälle, tasoita pinta ja siirrä kylmään hyytymään muutamaksi tunniksi.
5. Kuori tomaatti kuorimaveitsellä yhdeksi pitkäksi liuskaksi aivan kuin kuorisit omenaa. Pyöritä kuorta itsensä ympärille, niin saat kauniin ruusukkeen. Koristele ruusukkeella, leikkeleviipaleilla ja persiljalla.


maanantai 7. marraskuuta 2011

Rantakakku isälle



Tekemäni isänpäiväkakku näyttää tänä vuonna tältä. Idea koristelusta on lainattu Kinuskikissalta, samoin hedelmäinen jogurttitäyte. Pohjana toimi kaksi neljän munan kääretorttupohjaa (toisesta jäi puolet yli), kostutus appelsiinimehulla ja kuorrutus marsipaanilla ja rahkalla jämäköitetyllä kermalla. Meritähdet ja tynnyri Lidlistä, muut koristeet marsipaania. Hiekka on digestive-murua.

Saapa nähdä, miten kakku käyttäytyy pakkasessa, sillä sinne se viikoksi joutui odottamaan isänpäivää...


sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Minttusuklaamuffinsit



Nopeatekoiset muffinsit taitavat olla suosikkileivonnaisiani siitäkin huolimatta, että enää leivon herkkuja vain hyvin harvoin. Nämä päätyivät viemisiksi äitini syntymäpäiville diilillä "tee sinä se paisti, niin minä tuon jälkkärin". Juhlia ei siis varsinaisesti ollut, vaan söimme ja kahvittelimme lähipiirin voimin. Marraskuu kyllä kaipaa kipeästi lisää ihania, valoisia juhlia - voisiko joku mennä lähiviikkoina vaikka naimisiin tai keksiä jotain muuta juhlittavaa, pliis?

Näiden muffinsien ohje on suoraan Pullahiireltä. Ihana ohje, tästä syntyi rapeakuorisia ja maistuvia muffinseja!

Muffinsitaikina (12 isoa tai 18 pienempää muffinsia):

3,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
2 munaa1 dl maitoa
100g voi/margariinia
1 dl minttusuklaarouhetta (esim. Marianne crush)

Kuorrute (Pullahiireltä sekin, mutta eri ohjeesta ja aika lailla muokattuna - vinkki: älä tee näin vaan tee linkitetyn ohjeen mukaan, uskon lopputuloksen olevan alkuperäisellä ohjeella parempi):

80g tummaa suklaata
2 valkuaista
0,5 dl sokeria

1,5 dl tomusokeria
100g voita
2 rkl kaakaojauhetta

minttusuklaarouhetta, esim. Marianne Crushia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Riko munien rakenne ja lisää joukkoon maito. Sekoita nämä keskenään. Sulata margariini/voi ja lisää se edellisiin. Lopuksi lisää vielä minttusuklaarouhe. Sekoita massa tasaiseksi ja jaa muffinssivuokiin. Halutessasi käytä muffinssipeltiä. Paista 175 asteessa n. 15 min. Voit kokeilla muffinssien kypsyyttä puutikulla (esim. hammastikku). Jos taikinaa tarttuu tikkuun paista vielä muutama minuutti ja kokeile uudestaan. Nosta muffinssit ritilän päälle jäähtymään.

Tee kuorrute. Sulata suklaa ja lisää joukkoon valkuaiset ja sokerit sähkövatkaimella sekoittaen. Kun seos alkaa olla vaahtomaista, lisää siihen pehmeä rasva ja kaakaojauhe. Vatkaa ja anna jämäköityä kylmässä hetken aikaa. Pursota muffinsien päälle ja koristele minttusuklaarouheella.

lauantai 24. syyskuuta 2011

Pohjaton feta-tomaattipiiras


Tämä piiras kuuluu edellisen kanssa samaan sarjaan. Jätin kinkun pois ja laitoin mukaan puolitettuja kirsikkatomaatteja ja fetajuustoa. Huomaa, että ohjeen määrät saa kaksinkertaistaa normaalikokoiseen piirasvuokaan! Meillä ei hiilihydraatteja juuri lasketa, mutta eihän niitä paljoa tässä tuotoksessa ole - sopii siis karppaajillekin, etenkin jos jauhot vaihtaa vaikkapa soijasellaisiin :)

200 g raejuustoa
2 rkl kermaa tai hapankermaa
3 munaa
2 rkl vehnäjauhoja
20 g sulatettua voita (juuston rasvaisuudesta riippuen)
200 g raastettua juustoa, minulla lähinnä raastettua emmentalia
n. 10 kpl kirsikkatomaatteja
50 g fetajuustoa
Mausteeksi oreganoa ja timjamia

1. Sulata voi ja lisää siihen muut tarveaineet (jätä hieman juustoraastetta sivuun).
2. Pilko kirsikkatomaatiti ja fetapala ja heittele piiraan päälle. Rispottele pintaan loput juustoraasteesta.
3. Paista uunissa 180 asteessa n puoli tuntia.

torstai 22. syyskuuta 2011

Pohjaton juusto-kinkkupiiras



Sadepäivänä teki mieli hyvää. Törmäsin netissä sattumalta Siken pohjattoman juustopiiraan ohjeeseen muuten vain surffatessani, ja säntäsin samoin tein kaivelemaan pakasteesta sulamaan kaikki pakastetut juustokannikat ja pussinpohjat. Toteutin alkuperäisen ohjeen hieman muunneltuna, kas näin (huom: ohje pieneen vuokaan):

200 g raejuustoa
3-4 rkl kermaa tai hapankermaa
3 munaa
2 rkl vehnäjauhoja
30 g sulatettua voita (juuston rasvaisuudesta riippuen)
n. 200 g juustoa, minulla homejuustoa ja emmentalraastetta.
40 g keittokinkkua paloiteltuna
Mausteeksi tuoretta timjamia ja Erämiehen mausteseosta

1. Sulata voi ja lisää siihen muut tarveaineet, mutta jätä hiukan juustoraastetta pinnalle ripoteltavaksi.
2. Paista uunissa 180 asteessa n. puoli tuntia.

torstai 8. syyskuuta 2011

Ihana omena-rahkapiirakka


Terveellistä tai ei, mutta Vilkkilään tuotiin eräänä päivänä kassillinen omenoita. Pieniä, kirpeitä ja vähän kolhiintuneita, mutta ah, niin kotimaisia, lähellä tuotettuja ja luomuja kuin olla voi. Siispä mehuntekoon! Mehu oli hyvää sekin, mutta vielä parempaa oli piirakka, johon käytin mehusta jääneen, sitruunaisen "omenasakan". Eihän sitä poiskaan raaskinut heittää, ainakaan minä... Onneksi taloon oli tulossa vieraita juuri sopivasti piirakan tekopäivänä. Allaoleva ohje on muokattu Leipuri Hiivatilta, jonne suuri kiitos ihanasta ohjeesta!

Pohja (piirasvuoka):

3 dl vehnäjauhoja
21dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
100 g sulatettua voita
1 munaa


Täyte:

1-2 tl kanelia
 noin 1,5-2dl  mehusta ylijäänyttä omenamassaa tai omenahilloa
1 prk rahkaa

21dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 munaa


1. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Lisää sekaan voisula ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi ja painele uunipellille.
2. Levitä omenahillo tai vastaava pohjan päälle. Ripottele mausteeksi kanelia.
3. Sekoita täytteen ainekset ja kaada omenoiden päälle.
4. Paista 200 asteisessa uunissa n. 30 min.

maanantai 5. syyskuuta 2011

Simpson -kakku


Lapsuudenkodissani on ollut tapana, että reissusta kotiin palaavalle tehdään tervetuliaiskakku. Eräänä kiireisenä (lenkitäkoirakäyjuomassamummonkanssakahvit-ääk-mitenpakastinmahtuuautoon?) aamuna tekaisin sitten Ranskan-matkaajille tällaisen pikakaakun. Täytteenä on kermaa ja persikkaviipaleita, pohja on neljän munan kokoinen. Kostutus omenamehulla, kuorrutuksessa kermaa ja ullanunelmasta joskus tilattu kakkukuva. Huh, selvisin! Mausta en tosin mene vannomaan, sen verran karut täytteet tähän kakkuun tuli... Kuvasta kiitos velipojalle!