sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Key lime pie - limettipiirakka

Tämä ohje löytyi kohtuullisen tuoreesta Kodin Kuvalehdestä. Toteutukseltaan se oli yksinkertainen, joten päätin kokeilla ohjeen toteuttamista vanhempieni kahvipöytään. Kannatti! Kivan raikas piirakka sopisi varmasti myös kesäisiin juhliin, eikä varmaan kärsi lämmöstäkään kovin helposti. Ohjetta isompaan vuokaan tätä ei kannata tehdä, sillä itse taisin tehdä sen 27 cm vuokaan ja tulos oli - noh, littanahko. Mutta herkullinen, valjusta ulkonäöstään huolimatta!

 


Tässä ohje suoraan lehden sivuilta kopioituna:

Täyte4 keltuaista
4–5 limettiä
1 tölkki (375 g) kondensoitua maitoa

Pohja75 g (suolatonta)voita
120 g (noin 9 kpl) digestive- tai isoja kaurakeksejä
2 rkl sokeria

Koristeluun1–2 dl kuohukermaa
tomusokeria

--- 1. Valmista ensin täyte. Pese limetit hyvin ja raasta kuorista vihreää osaa ruokalusikallisen verran. Purista limeteistä mehu. Sitä tarvitaan 1½ dl. Laita keltuaiset ja kuoriraaste esimerkiksi teräskulhoon. Vatkaa pari minuuttia, kunnes saat vaaleaa ja kuohkeaa vaahtoa. Kaada sekaan säilykemaito ja vatkaa tasaiseksi. Lisää limettimehu ja sekoita hyvin. Seos alkaa kiinteytyä. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

2. Tee sillä välin piirakan pohja. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja sulata voi. Murskaa keksit (muruja tulee olla noin 3¼ dl). Sekoita keksimurut, voi ja sokeri haarukalla keskenään.

3. Kaada seos halkaisijaltaan noin 23 cm:n kokoiseen, voideltuun piirakkavuokaan. Painele muruseos tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa uunin keskitasolla 15–20 minuuttia, kunnes se alkaa tuoksua paahteiselta  ja on saanut hiukan väriä.

4. Ota pohja uunista ja kaada sille limettitäyte. Kypsennä piirakkaa vielä 15–20 minuuttia, kunnes täyte on kiinteää, mutta keskusta hytkyy vielä hieman piirakkaa kevyesti ravistettaessa. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämmössä. Siirrä jääkaappiin viilenemään vähintään kolmeksi tunniksi tai yön yli.

5. Koristele piirakka vasta ennen tarjoilua. Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta sokerilla. Pursota kermavaahdosta ruusukkeita piirakan reunoille tai peitä koko pinta kermavaahdolla.

3 kommenttia:

  1. Hauska tuo piirakan keskustan hytkyminen :D Voin kuvitella itseni hytkyttämässä piirakkaa parikin kertaa paiston aikana...

    VastaaPoista
  2. Itse olen tehnyt vastaavaa piirakka, jossa oli sitruunaa limettien sijaan. Näyttää tosi herkulliselta:)

    VastaaPoista
  3. Sitruunaa voisikin kokeilla joskus myös, hmm... pistän korvan taakse!

    VastaaPoista