torstai 26. toukokuuta 2011

Omena-pähkinäsämpylät

Kiirettä pitää, kun muuttaa, tekee töitä, reissaa edestakaisin lähes 500 km matkaa ja koettaa laittaa uutta kotia. Kiireen keskellä vietetty lomanen tiesi paikkansa, ja ehdinpä vihdoin leipomaankin. Näiden sämpylöiden taustalla oli Kodin Kuvalehden herkulliselta kuulostava ohje, jota hieman sovelsin. Kelpo sämpylöitähän tästä syntyi, joskin omena olisi saanut maistua enemmänkin. Seuraavalla kerralla taidan laittaa yhden ompun sijaan kaksi.


Alla kesäinen vahakangas - alankohan tulla vanhaksi, kun ostin moisen suojaamaan pöydänpintaa ja tuomaan väriä keittiöön..?

Oma ohjeeni (12 kpl):

2½ dl vettä
2½ dl piimää
1 ps kuivahiivaa
½ rkl suolaa
1 rkl hunajaa
kourallinen hasselpähkinöitä karkeasti rouhittuna
1 keskikokoista omenaa kuorittuna ja raastettuna
9 dl sämpyläjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
½ dl ruokaöljyä

1. Lämmitä nesteet kulhossa 42 asteeseen ja lisää siihen suola ja hunaja.
2.Sekoita hiiva jauhoihin. Lisää jauhot  nesteeseen koko ajan vaivaten.
3. Lisää taikinaan raastettu omena ja pähkinät. Lisää taikinanteon loppuvaiheessa öljy.
4. Alusta hyvin, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
5.  Anna nousta lämpimässä, vedottomassa paikassa puolisen tuntia tai kunnes taikina on kaksinkertainen.
5.  Muotoile takina  sämpylöiksi ja nosta leivinpaperille uunipellille.
6. Peitä ja kohota toistamiseen 20-30 minuuttia.
7. Voitele halutessasi vedellä, siirappivedellä tai piimällä.
8. Paista sämpylöitä ylätasolla 225 asteessa 10-15 minuuttia.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen sämpyläksi ! Kokeilen lähiaikoina.

    www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista