sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Amerikkalainen omenapiirakka


Tämä omenapiirakka syntyi pikaisesti pitkähkön työputken ainoana välipäivänä, kun päätin hurauttaa mökille lataamaan akkuja. Ja kun mökillä ollaan, silloin tehdään siitä mitä sattuu olemaan, joten ohje muuttui jonkin verran alkuperäisestä. Toki takana olevan intensiivisen työjakson jälkeinen väsymys vaikutti myös: en viitsinyt esimerkiksi kuoria niin monta omenaa kuin alkuperäisessä ohjeessa oli... Ihan kelpo piirakkaa tämä silti oli, vaikkei Mummo Ankan luomuksiin verrattuna kovin korkea keskeltä olekaan. Seuraavana päivänä piirakka on kuulemma parhaimmillaan, mutta meillä se meni samoin tein ja maun paraneminen jäi siis mysteeriksi. Ylipäätään parempia omenapiirakoita olen sekä syönyt että tehnyt, joten tämä jäänee vain kokeiluksi.

Tällaisella ohjeella syntyi minun versioni:

Pohja:
4½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g rasvaa (laitoin perusflooraa ja voita noin puolet ja puolet)
vajaa 1 dl kylmää vettä

Täyte:
4 isoa omenaa
1 1/4 dl sokeria
1 tl kanelia
2 rkl perunajauhoja
ripaus suolaa

Pinnalle:
kermaa
sokeria

Tarjoiluun:
kermavaahtoa

Sekoita taikinan kuivat aineet ja lisää joukkoon paloiteltu, jääkaappikylmä rasva. Murusta taikina joko vatkaimella tai käsin ja lisää siihen lopuksi vesi. Laita taikina jääkaappiin noin tunniksi (puolikin tuntia riittää), ja jaa se kahteen samankokoiseen osaan. Kauli molemmat osat erikseen kahden leivinpaperin välissä mahdollisimman ohuiksi levyiksi ja laita toinen levyistä vuoan pohjalle. Laita pohjan päälle täyte: Kuoritut ja lohkotut omenat, joiden päälle olet ripotellut täytteen kuivat aineet. Laita toinen taikinalevy piirakan kanneksi ja nipistä taikinalevyt reunoista yhteen. Tee kanteen pieniä viiltoja veitsellä ja voitele kuori kermalla. Ripottele päälle sokeri ja paista ensin 15 minuuttia 200 asteessa uunin alatasolla, sitten vielä 45 minuuttia 175 asteessa.


1 kommentti:

  1. Niitä 'seuraavana päivänä parempia' piirakoita tai muita leipomuksia en ole koskaan vielä maistanut ! ;-) Mutta uunituoreet, ne minä kyllä tunnen :-)
    Terv.: www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista