maanantai 5. syyskuuta 2011

Simpson -kakku


Lapsuudenkodissani on ollut tapana, että reissusta kotiin palaavalle tehdään tervetuliaiskakku. Eräänä kiireisenä (lenkitäkoirakäyjuomassamummonkanssakahvit-ääk-mitenpakastinmahtuuautoon?) aamuna tekaisin sitten Ranskan-matkaajille tällaisen pikakaakun. Täytteenä on kermaa ja persikkaviipaleita, pohja on neljän munan kokoinen. Kostutus omenamehulla, kuorrutuksessa kermaa ja ullanunelmasta joskus tilattu kakkukuva. Huh, selvisin! Mausta en tosin mene vannomaan, sen verran karut täytteet tähän kakkuun tuli... Kuvasta kiitos velipojalle!

torstai 11. elokuuta 2011

Lime-mustikkapiirakka


Tämän piirakan ohje löytyi Aamulehden jälkiruokakisasta, ja on siis Eve-nimisen tytön kilpailuun lähettämä voittajaresepti. Koska lähikaupasta ei löytynyt ohjeessa ollutta lime-valkosuklaarahkaa, laitoin sen sijaan purkillisen sitruuna- ja toisen vaniljarahkaa. Limeä oma piirakkani ei siis ole nähnytkään, toisin kuin otsikko antaa ymmärtää.

Itse en tätä piirakkaa maistanut, joten liitän kommentin tänne kun saan sellaisen. Vaikea tosin kuvitella, että näin hyvillä aineksilla saisi aikaan kovin kehnon lopputuloksen! Ohjetta en viitsi nyt tänne kopioida, sillä "yksinoikeudella Aamulehdelle" -huomio ohjeen alussa nosti hiukseni pystyyn. Käykääpä siis kurkkaamassa ohje ylläolevasta linkistä jos pakastimesta löytyy vielä viime kesän mustikoita tai kuluvan kesän sadosta tekee mieli jotain leipoa.

tiistai 9. elokuuta 2011

Pähkinäsuklaatorttu



Kinuskikissa oli leiponut helpon oloista pähkinäsuklaatorttua (ainakin ohje on lyhyt!), ja päätin eräänän sateisena kyläilypäivänä täydentää vanhempieni jääkaappia tällä herkulla. Äkkimakeasta pitävät läheiseni väittivät pitävänsä lopputuloksesta, joten olen tuotokseen tyytyväinen. Koska oikea pähkinävoi maksaa reilusti eenmmän kuin sokeriset korvikkeensa (jota myös KK vaikuttaa käyttäneen, aito voihan ei ymmärtääkseni ole lainkaan makeaa), ostin suosiolla kaupan halvinta, Rainbow:n valmistamaa suklaalevitettä. Pähkinää koko hoidossa oli etiketin mukaan kokonaiset 1%, joten heitin pohjan ja täytteen väliin pari kourallista rouhittuja pähkinöitä sattumiksi. Pohjankin suhteen oikaisin: ostin kaupasta valmiin taikinan, mutta tunnustan kyllä haukkoneeni henkeä lukiessani tuoteselostetta kotona. Pohjassa oli -ellen väärin muista- 11 eri E-koodilla merkittyä osasta. Yääääh. Maksanee siis vaivan tehdä taikina itse, kuten aion itsekin vastaisuudessa yrittää tehdä.

Alla ohje omilla muutoksillani.

Pohja:
Sunnuntai murotaikina (pakaste)

Kostutus:
¼ dl maitoa

Täyte:
2 ½ dl Flora Vispiä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl pähkinäsuklaalevitettä (esim. Nutella tai Rainbow)
2 liivatelehteä
kourallinen-pari pähkinöitä

Koristelu:
Pirkka Luomu tummasuklaa (rouheinen)

Sulata murotaikina ja levitä se piirasvuokaan. Paista 225 asteessa 10-13 minuuttia. Kostuta maidolla. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja suklaalevite. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä ja sulata ne sitten kiehuvaan vesitilkkaan. Kaada suklaaseokseen. Rouhi pähkinät ja levitä ne pohjan päälle. Kippaa päälle suklaaseos. Koristele vaikkapa rouhimalla päälle tummaa suklaata tai tai kuten Kinuski on tehnyt, pursottamalla päälle suklaalevitettä. Itselläni joukkoon livahti myös muutama kookoshippu. Tarjoile jääkaappikylmänä.

sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Lohimöttöset


Vilkkilässä on alettu terveellisiksi -ainakin yhden opin mukaan. Tämän blogin kohtalo on siis jokseenkin auki, kuten arvannette. Alla kuitenkin yksi, varmasti jokaisen suuhun maistuva ohje, jonka mukaan tein itselleni eväsherkkuja. Lisättäköön, ettei Vilkkilän väki ole alkanut karppaamaan, vaikka allaoleva ohje sopii hyvin vhh-dieettiä noudattaville ja siitä eri versioita karppifoorumeilla liikkuukin:

Lohimöttöset:
6 kananmunaa
n. 100 g juustoraastetta
100-150 g kylmäsavulohta
1/2 punainen paprika
1/2 vihreä paprika
n. 1 dl kermaa tms.
ripaus sitruunapippuria
tilliä

Sekoita munien rakenne rikki. Heitä joukkoon paloiteltu lohi ja paprikat sekä juustoraaste. Lisää kerma, hätätilanteessa maitokin käy. Mausta sitruunapippurilla ja tillillä, suola möttösiin tulee juustosta ja lohesta. Jaa seos silikoniin muffinsivuokiin ja paista 175-200 asteessa kunnes möttösiin tulee väriä (kestää uunista riippuen ehkä kauankin, itse paistoin 175 asteessa puolisen tuntia.)

torstai 14. heinäkuuta 2011

Kinkku-pinaattipiiras




Nimen lisäksi tästä piiraasta ei sitten juuri olekaan sanottavaa. Ruokaisaa oli, ja hyvää myös. Pohjana oli kaupan voitaikina, täytteinä ainakin kinkkua, pinaattia ja paprikaa, hyydyttämässä muistaakseni kuusi kananmunaa eikä lainkaan ruokakermaa tms. Enempää en muista, sillä piiraan kuva ehti olla kamerassa aika pitkään ennen blogiin siirtoa, sorry.

sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Kesäinen kukkakakku


Tämän kakun vein mennessäni juhannusjuhliin, ja valinta (ja vaivannäkö) todella kannatti! Kesäinen ulkonäkö, herkullisen mansikkainen maku ja hauska " pystyrakenne" keräsivät kakulle runsaasti kiitollisia syöjiä. Ohjetta en ihan tarkkaan muista, mutta pääpiirteissään kakku rakentui näin:

Perusta:

Tee kaksi kääretorttupohjaa. Soseuta reilusti tuoreita mansikoita, lisää joukkoon jämäkkää mansikkahilloa ja tarpeen mukaan myös liivatelehti tai pari. Levitä seos jähtyneille kääretorttupohjille. Vatkaa purkki kuohukermaa, sekoita siihen rasia maustamatonta tuorejuustoa ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä mansikkaseoksen päälle ja kääri tortut. Laita ne tiiviisti paketoituina muotoutumaan jääkaappiin hetkeksi. Leikkaa sitten tortut kolmeen osaan (yht. kuusi tasamittaista pätkää) ja aseta ne kukan muotoon pystyasentoon tarjoilualustalle.

Päällinen:
Vatkaa purkki Flora Vispiä ja sekoita siihen purkki rahkaa. Mausta sokerilla. Rouhi muutama rivi valkoista suklaata ja paloittele jokunen mansikka ja viipaloi kiivi. Levitä kerma-rahkaseos kakun pinnalle, koristele mansikoilla, kiiviviipaleilla ja suklaalla.

perjantai 8. heinäkuuta 2011

Keventäjän kinkkukakku

Tehtävänä kakku työmatkalta palaavalle miehelle, aikaa puoli tuntia ja kauppareissulla osatamatta jäi iso osa aineksista. Huoh. Vaan näistä lähtökohdista syntyi kuitenkin aivan kelpo voileipäkakku, ohje alla. Kakku on varsin kevyt, joten ihan "täysrasvaisen" voileipäkakun makua siihen ei tietenkään saa, mutta suosittelen kokeilemaan siitä huolimatta. Näemmä voileipäkakku voi olla sekä kevyttä että herkullista. Huomaa, että ohje on pieneen reunavuokaan, tuplaa määrät normaalikokoista vuokaa varten.





Pohja:
5 viipaletta jälkiuunileipää
0,5 dl maitoa

Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja asettele ne tiiviiksi kerrokseksi irtopohjavuoan pohjalle. Kostuta maidolla, laita päälle paino ja siirrä jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Täyte:
250 g rahkaa (Ehrmann)
50 g pippurituorejuustoa
100 g raejuustoa
4 rkl (kevyt)majoneesia
100 g saunapalvikinkkua
reilu 1/2 punainen paprika
2 liivatelehteä
2 cm pala purjoa
5 viinirypälettä
2 ohutta kinkkusiivua (leikkele)

Laita liivatteet kylmään veteen. Sekoita rahka, raejuusto ja tuorejuusto keskenään. Paloittele paprika ja kinkku ja lisää ne rahkaseokseen, mutta jätä hieman paprikaa syrjään koristelua varten. Kiehauta tilkka vettä, liuota liivatelehdet siihen ja kaada nauhana muun täytteen joukkoon. Laita täyte leipäpohjan päälle ja siirrä hyytymään jääkaappiin. Pieni kakku hyytyi nopeasti, isoon varaisin mieluummin koko päivän - ehtiipä kakku sitten maustuakin kunnolla. Koristele purjolla, viinirypäleillä, paprikalla ja kinkulla.