torstai 23. syyskuuta 2010

Juusto-pestosämpylät

(Syksy on täällä: jos sitä ei muuten ole vielä huomannut niin hämäristä sisätilakuvista ainakin)


Alkutilanne: 0,5 litraa turhan pitkään kaapissa nujunutta mutta vielä käyttäkelpoista maitoa, muutama lusikallinen miehen edellispäivänä tekemää pestoa, sumuinen syysilta ja kaapissa vain tylsää kaupan leipää.

Lopputilanne: Kerrankin kunnolla kohonneet sämpylät ja asunnossa taivaallinen valkosipulin tuoksu, joka tuntui varmaan naapurissakin.

Ohje:
0,5 l maitoa
50g hiivaa
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
7 dl sämpyläjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
noin 100g paloiteltua halpisgoudajuustoa (tai raastettua sellaista, jos viitsii moiseen ryhtyä)
3 rkl itsetehtyä pestoa (jos sellaista ei löydy, suosittelen käyttämään kaupan pestoa ja höystämään sen parilla puristetulla valkosipulinkynnellä)

Lämmitä maito sopivaksi, mausta siirapilla ja suolalla ja murustele joukkoon hiiva. Lisää kuivat aineet ja vaivaa aineksista taikina. Lisää taikinaan oliiviöljy, jätä se kohoamaan liinan alle reiluksi tunniksi ja käy itse  lenkillä sillä aikaa (lupaan että sämpylät maistuvat lenkin jälkeen entistäkin paremmilta!). Lisää taikinaan paloiteltu juusto ja pesto ja muotoile taikinasta sämpylöitä. Anna nousta pellillä vielä 15-30 minuuttia ja paista sitten 225 asteessa 10-15 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä liinan alla, niin saat niihin ihanan pehmeän pinnan.

3 kommenttia:

  1. Terveisiä Vilkkilästä:o). Blogisi nimi osui silmiini, minä näet olen (myös)Vilkkilä. Tai jo pidempään ollut kaksiosaisella nimellä kylläkin. Kiva blogi ja tervetuloa vastavierailulle minun kakkublogiini. Mukavaa syksyä sinne ja tänne Vilkkilään!
    p.s meillä on aina vilissyt kotona koiria...

    VastaaPoista
  2. Heipä hei! Kiva kun piipahdit. Hauska yhteensattuma tuo nimi: luulin olleeni kovinkin näppärä kun googlailin Vilkkilää aloittaessani, eikä silmiini sattunut kuin muuan kissahotelli ja päiväkoti ja kylä jaja... Minulla nimi viittaa jokseenkin liikkuvaiseen elämäntyyliini, mutta myös edesmenneen läheiseni lempinimeen. On muuten yllättävän vaikea keksia blogille nimi!

    Ja niin: Tulen kyllä vastavierailulle :)

    VastaaPoista
  3. Tässä resepti mun makuun! Tuli heti nälkä.

    VastaaPoista