tiistai 26. lokakuuta 2010

Vaniljatäytteinen mustikkapiiras

Muutto on (jälleen) takana, eikä uudessa asunnossa ole pakastinta. Mitäs tehdään? Sulatetaan sinne kootut mustikat ja tehdään niistä piirakka, tietysti! Tai piirakoita, jos tarkkoja ollaan. Yksi syötiin kotona vieraiden kanssa, toinen lähti vanhemmilleni ja kolmas tehtiin työpaikan maanantaiaamuista kahvipöytää piristämään. Kahta aiempaa en kuvannut, mutta ne olivat tuttuja kermaviilillä maustettuja piiraita (esimerkiksi Suolaa & Pippuria -blogissa on tällainen ohje). Kolmatta en halunnut samalla ohjeella enää tehdä, joten päätin tehdä Kinuskikissan ohjeen mukaista vaniljaista mustikkapiirakkaa kardemumman makuisella pohjalla. Nam!


Seuraavana päivänä vaniljatäyte oli jo hyytynyt ja tuotoksesta olisi saanut kauniimman kuvan, vaan minkäs teet kun ei moista malta odottaa... Myös maku tuntui vain paranevan jääkaapissa. Kehuttakoon myös että taikinan maustaminen kardemummalla yllätti allekirjoittaneen iloisesti: asunto tuoksui herkulliselta vielä seuraavana päivänäkin ja pohja oli todella herkullinen. Mielestäni usein piirakkapohjat ovat turhan kovia ja mauttomia, mutta tämä oli oma oiva lisänsä kokonaisuuteen. Kaunis kiitos siis Kinuskikissalle!

Liitän tähän alle vielä ohjeen.

Pohja:

150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kardemummaa

Täyte:
¾ dl perunajauhoja
½ dl sokeria
4 dl kevytmaitoa
1 keltuainen
1 vaniljatanko tai 3 maustemittaa vaniljajauhetta (itse käytin vanillinisokeria)
200 g vaniljatuorejuustoa (Sunnuntai)
1 kananmuna
6 dl mustikoita
2 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita muutamassa erässä taikinaan. Levitä voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

2. Sekoita kattilassa perunajauhot ja sokeri. Lisää joukkoon vähän kerrassaan maito. Lisää vispilällä sekoittaen keltuainen. Mikäli käytät vaniljatankoa, halkaise se pituussuunnassa ja laita puolikkaat kattilaan. Jos käytät vaniljajauhetta, lisää se kattilaan.

3. Kuumenna kiisseliä liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa muutaman kerran. Nosta pois liedeltä. Poimi mahdolliset vaniljatangon puolikkaat kiisselistä. Sekoita joukkoon vaniljatuorejuusto ja kananmuna. Levitä pohjan päälle.

4. Sekoita mustikoihin perunajauhot ja sokeri. Levitä mustikat vaniljatäytteen päälle.

5. Paista 200 asteessa 45 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, jos pohjan reunat tummuvat liikaa ennen ajan täyttymistä. Anna piirakan jäähtyä hetken aikaa ennen tarjoilemista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti