keskiviikko 11. elokuuta 2010

Karjalanpiirakat


En ole koskaan pitänyt itse tehtyjä karjalanpiirakoita kovin ihmeellisen makuisina (paitsi erässää pohjois-karjalalaisessa maatilamatkailussa syömiäni, jotka olivatkin varsin legendaarisessa maineessa). Jokin outo voima sai minut kuitenkin kokeilemaan onneani parin vuoden piirakattomuuden jälkeen, ja tulos yllätti varsin positiivisesti. Väitän kyllä edelleen että jotkut kaupan piirakoista ovat parempia, mutta suunta on ylöspäin!

Ohje on Sunnuntain Hienon täysjyväruisjauhon pakkauksesta:

Riisitäyte:
5 dl vettä
2 1/2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
3/4 tl suolaa

Kuoritaikina:
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
5 1/2 dl Sunnuntai Hienoa Täysjyväruisjauhoa

Voiteluun:
50 g Sunnuntai Leivontamargariinia
1 dl vettä

1. Valmista ensin täyte. Lisää kiehuvaan veteen riisi. Anna kiehua noin 10 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja keitä hiljalleen välillä sekoittaen 40-45 minuuttia. Mausta suolalla. Jäähdytä täyte.


2. Valmista kuoritaikina puuron kypsyessä. Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi.

3. Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen. Leivo sillä välin taikinasta tanko ja jaa se 30 palaan.

5. Pyörittele palat palloiksi ja litistä ne tasapaksuiksi lettusiksi. Pinoa lettuset ja ripottele väliin runsaasti sihtiruisjauhoa. Peitä letut esim. ylösalaisin käännetyllä taikinakulholla kuivumisen estämiseksi.

6. Kauli lettuset ohuiksi pyöreiksi piirakan kuoriksi (halkaisija 12-13 cm) sihtiruisjauhoja apuna käyttäen. Pinoa kuoret limittäin, ripottele väliin sihtiruisjauhoa ja peitä esim. ylösalaisin käännetyllä taikinakulholla kuivumisen estämiseksi.

7. Harjaa kuorista jauhot pois pullasiveltimellä. Levitä kuorille reilu ruokalusikallinen riisipuuroa ja sulje piirakat: nosta kaksi reunaa täytteen päälle niin, että puuroa jää noin sentin verran näkyviin. Aloita rypyttäminen keskeltä ylöspäin ja poimuta molemmat reunat yhtä aikaa etusormella painaen tiheiksi poimuiksi. Käännä piirakka ja rypytä toinen puoli samaan tapaan.

8. Nosta piirakat pellille leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean värin.

9. Kiehauta voitelua varten kattilassa margariini ja vesi. Sivele kuumat piirakat kauttaaltaan vesi- ja margariiniseoksella. Anna kuorien pehmetä voipaperin ja leivinliinan alla.

Ainoat tekemäni muutokset olivat paistaminen 250 asteessa ja piirakoiden kastaminen vesi-voi -seoksessa voitelun sijaan. Tein piirakoita myös hieman vähemmän, 6 pientä ja 18 isoa piirakkaa.


3 kommenttia:

  1. Mun mielestä karjalanpiirakat on hyviä! Itse en ole koskaan tehnyt, joskus sata vuotta sitten anopin kanssa kyllä.
    Hurjan kova töisiä ne kyllä on!

    VastaaPoista
  2. Minäkin muistelen näitä joskus mummon kanssa tehneeni,samoin kuin jokunen vuosi sitten kaverin kanssa. Tiimityönä tämä sujuukin paremmin, on noissa sen verran monta vaihetta ja näpertelyä...

    VastaaPoista
  3. ..poikkesin vain iltapalalle! Arvasin, että jotain hyvää löytyy :-)
    Kauniita unia!
    www. nami-hiiri.com

    VastaaPoista