keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Mud cake


Simppeli mutakakkuohje löytyi Soppakellarista ja päätyi toteutukseen vielä sitäkin yksinkertaisempana. Hyvää ja nopeatekoista! Nämä ainekset löytynevät suunnilleen jokaisesta keittiöstä ilman ekskursiota lähi-Prismaan. Alla oman versioni ohje.

150g suklaata (laitoin 100g tummaa ja 50 g maitosuklaata)
150g voita tai margariinia
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 rkl vahvaa kahvia
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
2 dl sokeria
3 kananmunaa
tomusokeria koristeluun

1. Laita rasva sulamaan kattilaan ja paloittele suklaa mukaan. Sekoittele ja anna palojen sulaa melkein kokonaan. Nosta kattila liedeltä, jälkilämpö riittää sulattamaan lopun suklaan loppuun. Kaada seos reilun kokoiseen kulhoon.
2. Lisää hieman jäähtyneeseen suklaa-voiseokseen kaakaojauhe ja kahvi. Sekoita tasaiseksi. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe ja suola keskenään ja lisää siivilän lävitse suklaaseoksen joukkoon.
3. Vatkaa huoneenlämpöiset kanamunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele munavaahto varovasti suklaaseoksen joukkoon.
4. Kaada taikina voideltuun piirasvuokaan ja paista 175 asteessa keskitasolla noin 20-25 minuuttia.  Ripottele jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria.
5. Tarjoa sellaisenaan kahvin kanssa tai vaniljakastikkeella höystettynä.


Mikähän siinä on, etten nykyään tahdo viitsiä juuri makeita herkkuja leipoa saati syödä? Suolaiset maistuvat vain niin paljon paremmin... Toisaalta, kakkuja syön vähän väliä joka tapauksessa töissä, se lienee ainakin jonkinlainen selitys. Jonkinlainen läksiäiskakku päässee kuitenkin pian tekolistalle, sillä keväällä Vilkkilässä muutetaan jälleen.

keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Lohipiirakka ja -rullat

Tämä on piirakka minun makuuni! Mieto, mutta selkeämakuinen. Tätä meillä syötiin parina päivänä ruoaksi, ja niin mies kuin vieraatkin pitivät tästä. Lisämakua tahtova laittaa sitten enemmän kalaa tai keksii jotain uutta, mutta meillä tämä toimi näin.



Ohje:
500 g voitaikinaa
1 dl puuroriisiä
1/4  kasvisliemikuutiosta / vastaavasti kasvisliemijauhetta
3 dl vettä
1 sipuli
4 viipaletta kylmäsavulohta
2/3 pkt chilipaprika-tuorejuustoa
1 muna
päälle tilliä

1. Laita riisi kiehumaan kasvisliemeen.
2. Sulata voitaikina ja painele levyistä pohja ja reunat piirakkavuokaan. Taikinaa jää yli: osasta voi tehdä ruudukon piirakan pintaan ja lopusta vaikkapa lohirullia (ks. postauksen loppuosa).
3. Silppua sipuli ja kuullota se pannulla.
4. Sekoita kypsään riisiin tuorejuusto ja sipulisilppu.
5. Paloittele lohiviipaleet ja laita osa paloista piirakan pohjalle. Kaada päälle riisiseos, tasoita ja painele pinnalle lohipaloja.
6. Tee ylijääneestä taikinasta ruudukko piiraan pinnalle ja voitele kananmunalla.
7. Paista  200 asteessa n. 35 minuuttia. Koristele tillillä.


Ja ne lohirullat: kauli lopputaikina ohueksi levyksi ja levitä päälle tuorejuustoa. Laita tuorejuuston päälle kerros lohiviipaleita ja ripaus tilliä ja kääri levy rullaksi. Laikkaa rullasta noin 2 cm paksuisia siivuja. Paista rullat 225 asteessa 10-15 minuuttia. Valmis!




sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Viinimarjatorttu


 Tämä leivonnainen on sekoitus kaikkea: tavallista kakkua, piirakkaa ja juustokakkua. Hyvää, ja teema-lautaselle mahtuvana koko on pieneen talouteen juuri sopiva. Pohjana on  appelsiinimehulla kostutettu yhden munan sokerikakkupohja, päällä liivatteella hyydytetty kerma-rahka-viinimarjahyytelöseos, päällä mustaviinimarjakeko ja rouhittua valkosuklaata. Pikapursotukset kerma-rahka-seoksella suoraan muovipussista. Ohjetta en viitsi tähän kirjoittaa, koska en eri ainesten määriä ihan tarkkaan enää muista.

Mmmm, marjoja, kermaa ja valkoista suklaata... Ei näistä aineksista voi tulla kuin hyvää!

sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Porkkanainen peltileipä

Jälleen otos sarjasta "mitä kaapista löytyy". Lopputuloksena nopea, rapeakuorinen leipä, mmm... Itsetehtyä leipää (muuta kuin aiemmin esittelemääni näkkäriä) ei olekaan tässä talossa ollut aikoihin.



Ohje:
3,5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
3 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
yht. 3 dl kaurahiutaleita, vehnäleseitä, ruisrouhetta jne.
2 porkkanaa raastettuna
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
öljyä

1. Lämmitä maito 42 asteeseen. Lisää pieneen jauhomäärään sekoitettu hiiva, siirappi ja suola.
2. Kuori ja raasta porkkanat ja lisää ne seokseen.
3. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lorauta mukaan hiukan öljyä.
4.  Anna taikinan nousta puolisen tuntia liinan alla.
5. Sekoita taikina vielä lastalla kertaalleen ja kaada se leivinpaperilla peitetylle pellille. Tasoita litteäksi, pellin kokoiseksi kerrokseksi. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
6. Anna taikinan nousta noin 20 minuuttia tai kunnes uuni on lämmin. Leikkaa veitsellä taikinaan ruudukko ja sudi päälle maitoa / siirappivettä / kananmunaa, tai jätä ne kokonaan pois.
7. Paista noin 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla ja irrota leipäpalat toisistaan taittelemalla.

sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Näkkäri

Tätä leipää meillä on tehty jo useaan otteeseen tänä talvena. Sattumia täynnä oleva näkkäri maistuu keiton kanssa, mutta myös sellaisenaan. Ja ennen kaikkea: "taikinan" tekemiseen menee noin viisi minuuttia. Ohje minun makuuni, kokeilkaahan tekin! Alkuperäinen ohje löytyy Kalastajan vaimon blogista, alla ohje kuivakaappini sisällön mukaiseksi sovellettuna.

Ohje pellilliseen:

3 suurta munaa
10 rkl sesamin siemeniä
10 rkl auringonkukan siemeniä
3 rkl pellavan siemeniä
6 rkl kaurahiutaleita
1-2 tl merisuolaa tai muuta karkeaa suolaa
2 rkl ruisjauhoa
2 rkl soijajauhoa

Sekoita taikina takaiseksi ja levitä se ohueksi kerrokseksi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista 150 asteessa noin 20-25 minuuttia.