tiistai 28. syyskuuta 2010

Valkosipulisydämet



Viimeaikaisista leivonnaisistani huomaa, ettei mitään erikoista ole tapahtunut: ohjelmassa on arkea ja arki maistuu tällä erää leivälle. Onneksi edes hyvälle leivälle. Kokeilin hoitaa flunssaa valkosipulisydämillä, jotka syntyivät tällaisen (jokseenkin tavallisen sämpylätaikinaohjeen) ohjeen mukaan:

50 g hiivaa
5 dl vettä
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ohraleseitä
1,5 dl ruisjauhoja
50 g voita
4 valkosipulinkynttä

Lämmitä vesi sopivaksi ja lisää siihen hiiva, suola ja siirappi. Alusta taikinaan kuivat aineet ja jätä nousemaan liinan alle noin puoleksi tunniksi. Sulata voi kattilassa ja purista siihen valkosipulinkynnet, anna hautua hetki. Kaada voiseos kohonneeseen taikinaan ja sekoita käsin. Kaada vaivattu taikina uunipellille leivinliinan päälle ja tasoita se jauhotetuilla käsillä levyksi. Anna nousta ainakin sen aikaa, mitä uunin lämpeämiseen kuluu. Painele kohonneesta taikinasta piparkakkumuotilla sydämiä öljyten muottia välillä (estää tarttumisen) ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Irroita hieman jäähtyneet sydämet veistä apuna käyttäen.




En tiedä johtuiko flunssani katoaminen runsaasta valkosipulista vai punahattu-uutteesta, mutta pääasia että mokoma katosi yhtä nopeasti kuin tulikin. Ja itseleivottu leipä on aina hyvää, vaikka sillä tuleekin herkuteltua leivontapäivänä enemmän kuin tarpeen olisi. Vaan haitanneeko tuokaan, kun en karppiheimoon kuulu?

torstai 23. syyskuuta 2010

Juusto-pestosämpylät

(Syksy on täällä: jos sitä ei muuten ole vielä huomannut niin hämäristä sisätilakuvista ainakin)


Alkutilanne: 0,5 litraa turhan pitkään kaapissa nujunutta mutta vielä käyttäkelpoista maitoa, muutama lusikallinen miehen edellispäivänä tekemää pestoa, sumuinen syysilta ja kaapissa vain tylsää kaupan leipää.

Lopputilanne: Kerrankin kunnolla kohonneet sämpylät ja asunnossa taivaallinen valkosipulin tuoksu, joka tuntui varmaan naapurissakin.

Ohje:
0,5 l maitoa
50g hiivaa
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
7 dl sämpyläjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
noin 100g paloiteltua halpisgoudajuustoa (tai raastettua sellaista, jos viitsii moiseen ryhtyä)
3 rkl itsetehtyä pestoa (jos sellaista ei löydy, suosittelen käyttämään kaupan pestoa ja höystämään sen parilla puristetulla valkosipulinkynnellä)

Lämmitä maito sopivaksi, mausta siirapilla ja suolalla ja murustele joukkoon hiiva. Lisää kuivat aineet ja vaivaa aineksista taikina. Lisää taikinaan oliiviöljy, jätä se kohoamaan liinan alle reiluksi tunniksi ja käy itse  lenkillä sillä aikaa (lupaan että sämpylät maistuvat lenkin jälkeen entistäkin paremmilta!). Lisää taikinaan paloiteltu juusto ja pesto ja muotoile taikinasta sämpylöitä. Anna nousta pellillä vielä 15-30 minuuttia ja paista sitten 225 asteessa 10-15 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä liinan alla, niin saat niihin ihanan pehmeän pinnan.

tiistai 21. syyskuuta 2010

Bruschettat


Voileipäkakkua tehdessäni haaveilin Italian aromeista, muistatko? Erään vapaapäivän ilta kului herkullisissa merkeissä, kun kokkasimme miehen kanssa yhdessä. Mies kokkasi taivaallista, lämmittävää kasvissosekeittoa, minä valitsin viinin (vihreää) ja tein bruschettat. Nam! Näin syntyi luksusta arkeen:

4 isoa vaaleaa leipäpalaa
rasiallinen kirsikkatomaatteja
1/2-1 dl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
ripaus hyvää suolaa
ripaus mustapippuria
(basilikaa)

Lämmitä oliiviöljy kattilassa ja purista tai hienonna sekaan valkosipuli. Hauduttele hetki.Ota avuksi pullasuti ja voitele leipien pinnat öljyllä. Jätä loppu öljy ja valkosipulit kattilaan ja pilko joukkoon kirsikkatomaatit. Kääntele seosta joitakin minuutteja jotta tomaatit pehmenevät, mutta älä paista saati keitä. Levitä tuotoksesi leipien päälle, mausta suolalla ja pippurilla (ja tuoreella basilikalla, jos sitä sattuu löytymään) ja työnnä leivät 220-asteiseen uuniin noin 5-10 minuutiksi. Leivät maistuvat sellaisenaan, mutta erityisesti balsamicon kanssa ne ovat herkullisia.

Ps. Syytän karuhkosta kuvasta sitä namiviiniä.

torstai 16. syyskuuta 2010

Katkarapu- ja kinkkupiiraset



Syksyllä tekee mieli suolaista, joten kiireisenä viikonloppuna (mutta omaani paremmin varustetussa keittiössä) kasasin kokoon nämä pikkupiiraat. Pohja on kaupan pakastealtaan ruistaikinaa, täytteinä kinkku-ananas-homejuusto-sipuli ja katkarapu-paprika-tomaatti-sipuli. Päällä ihan tavallinen munamaito.

Piiraset olivat ihan kelpo pikaruokaa, mutta tarttuivat pahasti käyttämiini amerikan muffinivuokiin. Höh, lusikkaruoaksi meni.




sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Tomaatti-mozzarellakakku


Kun vapaita on epäsäännöllisesti ja työ vaativaa, niin joskus kannattaa leipoa kakku ihan vain siksi että edessä on kaksi oikeaa vapaapäivää ja muulloin aina auki olevan työpuhelimen voi sulkea. Mies on suolaisen ystävä, minä taas makean - koska mieheni on meistä se, joka jää nyt vapaalle, hänen kantansa voitti ja tein hänen ikisuosikkiaan voileipäkakkua. Tämä oli ensimmäinen koskaan kokeilemani kasvisvoileipäkakku, ja tätä teen takuulla joskus tulevaisuudessakin jos tarvetta on. Hyvää! Koristelun suhteen mielikuvitus loppui kesken, mutta kotikakulle simppeli ulkomuoto sallittakoon.

Ohje on Marielta pienin sovelluksin, alla sellaisena kuin sen itse toteutin:

Täyte 1:

noin 10 isoa basilikan lehteä
100g aurinkokuivattuja tomaatteja
1/2 prk Flora vispiä
200g tomaatti-basilikatuorejuustoa (Viola)
1 dl mozzarellaraastetta

Täyte 2 :
1/2 prk Flora vispiä
1/2 kurkku raasteena
1 päärynä raasteena
n. 70g mozzarellaa paloina
3-4 rkl pestoa
Kuorrute: 100g smetanaa ja 200g maustamatonta tuorejuustoa

Koristeluun: Kirksikkatomaatteja, basilikanlehtiä, mozzarellaa, kurkkua, jääsalaattia

Iso pussi paahtoleipää


Vatkaa Flora vispi kuohkeaksi vaahdoksi. Jaa vaahto kahteen osaan ja lisää toiseen puolikkaaseen tuorejuustoa ja silputut basilikanlehdet. Leikkaa saksilla auronkokuivatut tomaatit pieneksi silpuksi. Lisää vaahtoon tuorejuustorasteen kanssa. Sekoita tasaiseksi.

Raasta kurkku ja kuorittu päärynä karkeaksi raasteeksi. Valuta raastetta pari minuuttia lävikössä. Pieni juusto mukavankokoisiksi sattumiksi. Mausta vaahto pestolla ja lisää raasteet ja mozzarella joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja asettele kuusi palaa vierekkäin kahteen riviin. Kostuta leivät sitruunavedellä ja levitä päälle täyte 1. Laita täytteen päälle seuraavat kuusi leipäviipaletta, kostuta ja levitä päälle täyte 2. Asettele päällimmäiseksi vielä yksi leipäkerros ja kostuta sekin.

Sekoita smetana ja maustamaton tuorejuusto ja levitä kuorrute kakun päälle. Koristele valintasi mukaan tomaatilla, mozzarellalla, basilikalla, salaatilla tai millä vain haluat. Kakku on hyvää heti, seuraavana päivänä todennäköisesti vieläkin parempaa.




Loppuhuomio: Tässä ohjeessa maistuu Italia! Lieneekö syynsä aiemmin tehdyllä matkalla saapasmaahan ja sillä että useamman kerran söin siellä joko a) tomaatti-mozzarella-basilika -salaattia tai b) em. aineksista tehtyä pizzaa? Väliäkö hällä sinänsä, mutta muistoja tulvahti mieleen ja päätin kokeilla lähiaikoina myös ihanien bruschetta-leipien tekoa itse. Mmm...